TURTAS KAIP EKONOMINĖ KATEGORIJA IR KAIP VERTINIMO OBJEKTAS

her buildingSvarbiausias kiekvienos šalies laimėjimas yra realus ekonominis augimas, kurio dinamiškumą ir lygį sąlygoja daugelis veiksnių. Sukauptas ir naujai sukurtas turtas sudaro pagrindą šalies ekonominio potencialo kilimui, apsprendžia jo plėtros galimybes. Verslo reikaluose ir netgi politikoje svarbu žinoti, kiek turtingas savas kraštas, jo piliečiai, gretimi ir tolimesni kraštai.
Šioje paskaitoje siekiama išaiškinti kas tą turtą sudaro, kokios jo svarbesnės komponentės, kas jį valdo, kokios valdančiojo kompetencijos ribos ir pan. Šalies ekonominės galios apibūdinimas vien statistikos skaičiais, atsiribojus nuo viso šalies turto ir jo sudėtinių dalių, tėra bendras apibūdinimas, nors jis ir būtų labai išsamus bei gilus skaičiavimų turinio požiūriu.
Duomenys apie nacionalinio turto realią vertę ir jo sudėtines dalis - tai ta statistika skaičiais, kurios poreikis neišvengiamai didėja. Sparčiai besiplečianti ekonominių santykių įvairovė, valstybės turto rinkos plėtra reikalauja profesionalaus, rinkos principais pagrįsto šalies turto vertinimo. Tačiau ekonominiu požiūriu adekvačiai įvertinti Lietuvos turtą bei jo naudojimo efektyvumą (kiekybiniu bei kokybiniu aspektais) yra gana sudėtinga, nes esama nevienoda samprata apie nacionalinį turtą bei jo klasifikavimą, pagaliau esama statistika kol kas nepateikia realaus Lietuvos turto įvertinimo.

Populiarūs įrašai