Lietuvos turtą ir verslą vertinančių įmonių ir profesinių organizacijų statusas

turtas-namas-pastatas015 Turtą Lietuvoje turi teisę vertinti tik vertintojai, kurie dirba turtą vertinančiose įmonėse, įregistruotose Lietuvos Respublikos įmonių rejestro įstatymo nustatyta tvarka ir turinčiose Lietuvos Respublikos audito, apskaitos ir turto vertinimo instituto išduotą kvalifikacijos atestatą, suteikiantį teisę užsiimti turto vertinimo veikla. Tai reiškia, jog nepaisant to, kad turto ar verslo vertintojas yra fizinis asmuo, turtintis Lietuvos Respublikos audito, apskaitos ir turto vertinimo instituto išduotą kvalifikacinį pažymėjimą ir vykdantis turto vertinimo veiklą, jis neturi teisės užsiimti privačia praktika, nedirbdamas atitinkamoje įmonėje.
Taigi Lietuvoje turtas ir verslas vertinamas įmonės vardu. Audito, apskaitos ir turto vertinimo institutui suteikta teisė spręsti turto vertintojų ir turtą vertinančių įmonių atestavimo, registravimo, išduotų atestatų ir kvalifikacinių pažymėjimų pripažinimo netekusiais galios klausimus.
Įmonės įgyja teisę vertinti atitinkamos srities turtą, kai jose dirba kvalifikuoti turto vertintojai, įstatymo nustatyta tvarka apsidraudžia civilinės atsakomybės draudimu (pateikia institutui draudimo polisą) ir kai įmonei išduodamas turtą vertinančios įmonės atestatas.
Lietuvoje susiklosčiusi praktika rodo, kad beveik nėra įmonių, kurios užsiimtų vien tik turto ar verslo vertinimo veikla. Paprastai turto vertinimas yra tik viena iš veiklos sričių greta prekybos nekilnojamuoju turtu, verslo konsultacijų, audito paslaugų verslo planų rengimo ir kitų veiklos rūšių. 1996 metais, pradėjus atestuoti turto vertintojus, Lietuvoje atsirado turtą vertinančios įmonės, kurias buvo galima buvo sugrupuoti į kelias grupes:
* Nekilnojamojo turto prekybos įmonės (šalia prekybos, atlieka butų bei gyvenamųjų namų vertinimą);
* Turto vadybos ir paslaugų įmonės (šalia vertinimo atlieka žemės matavimo, pastatų projektavimo, tarpininkavimo perkant parduodant nekilnojamąjį turtą);
* Audito ir verslo konsultacijų įmonės (be audito ir verslo konsultacijų užsiima ir turto vertinimu);
* Turto tyrimo ir ekspertizės centrai (užsiima ir turto bei verslo vertinimu, konsultacijų teikimu, mokymo organizavimu);
* Tarptautinės audito kompanijos (be tiesioginių audito paslaugų užsiima ir turto vertinimu).
Lietuvoje atestuotų turtą ir verslą vertinančių įmonių yra gana daug. 2006 m. gegužės  1 dieną galiojančius atestatus turėjo per 120 įmonių. Jų veiklos kryptys skiriasi nuo pirmiau minėtų. Antai kataloge „Visa Lietuva N metais“ dalis besireklamuojančių turtą ir verslą vertinančių įmonių nurodo įvairias veiklos kryptis, kurios kompleksiškai įvardijamos kaip „sava specializacija“. Atitinkamai „sava specializacija“ apima tokias kryptis:
1. Nekilnojamasis turtas.
2. Kilnojamasis turtas.
3. Vertybiniai popieriai.
4. Ypatingos vertės turtas.
5. Konsultacijos.
6. Transporto priemonių vertinimas.
Visos įmonės daugiau ar mažiau užsiima turto vertinimu visose srityse, tik tos veiklos dalis rinkoje labai varijuoja tiek pagal įmones, tiek pagal vertinimo sritis. Dauguma įmonių orientuotos į nekilnojamojo ir kilnojamojo turto vertinimą, tačiau yra daug įmonių, kurias galima įvardinti kaip universalias turto ir verslo vertintojas. Jas galima išskirti į labai tvirtas ir turinčias gerą vardą bei didelę patirtį visose srityse ir į smulkias, kurių, minėta, turto vertinimo veikla tik dalinė tarpe kitų verslo sričių.
Sudėtinga būtų išvardyti visas Lietuvoje įregistruotas visuomenines profesines organizacijas, asociacijas ar sąjungas, kurios vienaip ar kitaip susijusios su turto (nekilnojamojo, kilnojamojo) ir verslo valdymu, vertinimu ar kitomis operacijomis. Galima būtų išvardyti keletą iš jų:
* Nekilnojamojo turto įmonių asociacija.
* Vidutinių ir smulkių nekilnojamojo turto agentūrų asociacija.
* Nekilnojamojo turto brokerių sąjunga.
* Nepriklausomų turto vertintojų sąjunga.
* Lietuvos prekių ekspertizės įmonių asociacija.
* Transporto priemones vertinančių įmonių asociacija.
* Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija.
* Lietuvos turto vertintojų asociacija.
* Lietuvos turtą ir verslą vertinančių įmonių asociacija ir t.t.
Verta paminėti tik tas organizacijas, kurios iš tiesų pripažintos turto ir verslo vertinimo sistemos kūrėjomis.
Lietuvos turto vertintojų asociacija (LTVA, įkurta 1994 metų kovo 22 d.)
Asociacijai, kaip ir pačiai turto vertintojo profesijai, atsirasti susiklostė sąlygos tik atkūrus nepriklausomybę, kai Lietuvoje pradėjo formuotis rinkos ekonomika. Asociacija yra viena pirmųjų vertintojų asociacijų Vidurio Europoje. Dinamiški šalies visuomeninio ir ekonominio gyvenimo pokyčiai darė tiesioginę įtaką ir turto vertintojų profesinės organizacijos veiklai.
Iki 1994 metų turto vertinimo idėjos buvo žinomos tik nedideliam ratui specialistų. Asociacija buvo bene vienintelė institucija, ėmusi šias idėjas propaguoti ir įgyvendinti. LTVA padėjo pagrindus beveik visoms svarbiausioms turto vertintojų profesinės veiklos sritims, daug prisidėjo ir prisideda prie turto vertinimo reglamentuojančios teisinės bazės rengimo, įskaitant ir svarbiausią - 1999 metais priimtą Lietuvos Respublikos turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymą. Asociacijos dėka Lietuvos turto vertintojams tapo prieinami tarptautiniai (pasaulio ir Europos) turto vertinimo standartai, naujausia metodinė literatūra.
Reikšmingas asociacijos veiklos rezultatas - turto vertintojų profesinis pripažinimas šalyje ir užsienyje. Formalus pripažinimas pasiektas jau 1995 metais, kai LTVA tapo trijų tarptautinių organizacijų - Europos pagrindinių fondų vertintojų grupės, Tarptautinio turto vertinimo standartų komiteto ir tarptautinės matininkų federacijos nare. Tarptautinis bendradarbiavimas padėjo per palyginti trumpą laiką perimti kitų šalių pažangiausią turto vertinimo patirtį, suvokti kokią turto vertinimo sistemą turėtume kurti ir tobulinti savo šalyje.
Pagrindiniai LTVA veiklos tikslai:
* Organizuoti visuomeninę kvalifikuotą turto ir kapitalo vertinimo sistemą.
* Rūpintis turto ir verslo vertinimo specialistų kvalifikacijos kėlimu.
* Kaupti ir teikti informaciją, metodinę ir kitokią pagalbą turto vertinimo klausimais.
* Užtikrinti vertinimo paslaugų kokybę, siekti profesinio pripažinimo.
turtas-namas-pastatas004 Asociacija vienija per 180 (2006 metų duomenimis) aukštos kvalifikacijos ekonomistų, statybos ir žemėtvarkos inžinierių, turto vadybos, teisės ir kitų specialistų, dirbančių privačiose kompanijose, valstybės įmonėse ir įstaigose, aukštosiose mokyklose. Dauguma jų turi turto ir verslo vertintojų kvalifikacijos pažymėjimus.
Valdymo struktūroje paminėtina svarbiausia grandis - tai 6 dalykinės komisijos: nekilnojamojo turto vertinimo, kilnojamojo turto vertinimo, verslo vertinimo,  transporto priemonių vertinimo, profesinio švietimo ir etikos, kurios koordinuoja konkrečių sričių veiklą.
Asociacija 2004 metais paminėjo veiklos dešimtmetį. Jos veikla ir kūrimas tebevyksta. Siūloma naujų iniciatyvų, plečiasi ryšiai su šalies ir tarptautinėmis organizacijomis, dalyvaujama tarptautiniuose renginiuose. Asociacijos veikla vis labiau siejama su Europos Sąjungos plėtra, ekonominio gyvenimo globalizavimu, parengti ir nuolat tikslinami ir papildomi nacionaliniai vertinimo standartai (ir metodikos) , jie derinami su tarptautiniais ir Europos vertinimo standartais.
Lietuvos turtą ir verslą vertinančių įmonių asociacija (LTVVĮA, įkurta 2002 m. vasario 11 d.)
Asociacija įkurta siekiant įgyvendinti tokius pagrindinius tikslus ir uždavinius:
* didinti turtą ir verslą vertinančių įmonių veiklos efektyvumą;
* vienyti turtą ir verslą vertinančias įmones bendrai veiklai, propaguoti, tobulinti, plėtoti veiklą Lietuvos Respublikoje;
* diegti tarptautinius turto ir verslo vertinimo standartus ir metodikas Lietuvos Respublikoje ir tuo pagrindu kurti ir tobulinti naujus nacionalinius standartus;
* kaupti ir platinti mokslinę, metodinę ir kitą informaciją turto ir verslo vertinimo klausimais;
* bendradarbiauti su Lietuvos bei kitų šalių ir tarptautinėmis organizacijomis, giminingomis asociacijai, ir dalyvauti jų veikloje.
Asociacijos nariais gali būti Lietuvos Respublikos juridiniai asmenys, turintys galiojantį atestatą verstis turto ir verslo vertinimo veikla, pripažįstantys asociacijos nustatytus reikalavimus.
Asociacija įkurta penkių turtą ir verslą vertinančių įmonių (kurios ir yra asociacijos steigėjai) iniciatyva. Tai UAB Korporacija „Matininkai“, UAB „Lituka ir Ko“, UAB „Marijampolės nekilnojamojo turto agentūra“, UAB „VESTUS“, UAB „Latmas“. Asociacijos steigėjų gretos padidėjo iki 32 turtą ir verslą vertinančių įmonių.

Lietuvos Respublikos audito, apskaitos ir turto vertinimo institutas (AATVI)
turtas-namas-pastatas018 Turto vertintojų ir turtą ir verslą vertinančių įmonių priežiūros funkcijos Lietuvos Respublikos turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymu įteisintos ir patikėtos AATVI. Ši institucija – tai viešoji įstaiga, įsteigta vadovaujantis Lietuvos Respublikos viešųjų įstaigų įstatymu. Instituto steigėja – Lietuvos Respublikos finansų ministerija. Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymu, instituto įstatais, instituto veiklai vadovauja taryba. Taryba savo nutarimais sudaro dalykinius komitetus, komisijas bei atskaitingas grupes.
Instituto pagrindiniai tikslai:
* organizuoti, koordinuoti, tobulinti ir prižiūrėti turto bei verslo vertinimo atlikimą Lietuvos Respublikoje;
* suteikti kvalifikaciją turto vertintojams ir įmonėms, atliekančioms turto…

Populiarūs įrašai