Turto Vertinimas. Metodo esmė, taikymo sfera ir sąlygos

turtas-namas-pastatas004 Naudojimo pajamų vertės (pajamų kapitalizavimo arba piniginių srautų diskonto) metodas (toliau – NPV metodas) skiriasi nuo kitų metodų vertinimo tikslais, vertinimo objektais ir vertinimo rezultatais. Vertinimo metu, taikant šį metodą, siekiama apskaičiuoti  turto naudojimo vertę, kuri skiriasi nuo kainos, rinkos vertės ir atkuriamosios vertės, nes turto naudojimo vertė remiasi turto kuriamu naudingumu, o ne kaštais, reikalingais turtui sukurti, ar rinkos vertės palyginimais. Šis metodas taikomas tada, kai tikimasi, kad vertinamo turto naudojimo vertė teisingiausiai parodys rinkos vertę.

Pagal NPV metodo principus vertę turi tik tas turtas, kuris teikia (ar gali teikti) kiekybiškai išmatuojamą naudingumą. Vadovaujantis NPV metodu, naudingumo išraiška yra turto naudojimo nulemtos piniginės pajamos. Kitokią naudingumo išraišką gali turėti specialios paskirties turtas, visuomeninis turtas ar kai kurių kitų veiklos rūšių objektai.
Naudojimo pajamų vertės metodu galima vertinti:
1. butus, gyvenamuosius namus ir jų priklausinius;
2. gamybinės, ūkinės-komercinės paskirties pastatus, statinius ir įrenginius;
3. įmones (išskyrus smulkias arba likviduojamas),  planuojant investicijas, įmonių sanavimo, reorganizavimo ir kitais atvejais;
4. kitą turtą kaip verslo objektą, duodantį pelną, arba tikintis, kad vertinamo turto naudojimo vertė objektyviausiai atspindės jo vertę rinkoje.
NPV metodas praktikoje taikomas dviem formomis:
* tiesioginis (paprastas) naudojimo pajamų kapitalizavimas;
* piniginių srautų diskontavimas.

Populiarūs įrašai