Tarptautinis bendradarbiavimas turto vertinimo srityje

turtas-namas-pastatas011Sistemingas bendradarbiavimas su užsienio turto vertintojais vyksta nuo pat Lietuvos turto vertintojų asociacijos įkūrimo. Aktyviai įsijungė į bendradarbiavimą ir naujoji asociacija - LTVVĮA. Siekiant įtikinti klausytojus ir studentus, jog LTVA yra turto vertinimo sistemos kūrimo Lietuvoje iniciatorė, verta supažindinti su tarptautinių organizacijų, su kuriomis bendradarbiauja minėtos Lietuvos asociacijos, veikla.

Europos pagrindinių fondų vertintojų grupė (TEGOVOFA - the European Group of Valuers of Fixed Assets), įkurta 1977 metais. Pirmas ir svarbiausias jos tikslas buvo atstovauti Europos Komisijoje, Europos Parlamente ir kitose Europos organizacijose, Europos ekonominės bendrijos (EEB) mastu turto vertintojų vienodam požiūriui į visus dalykus, susijusius su pagrindinių fondų vertinimu finansinių ataskaitų ar kitų šio pobūdžio reikalų atžvilgiu; antras uždavinys - rekomenduoti fondų vertinimo standartus ir procedūras, priimtinus visoje Europos ekonominėje bendrijoje; trečiasis - skatinti fondų vertinimo standartų poreikį pačių EEB fondų vertintojų labui, ketvirtasis - supažindinti fondų vertintojus su EEB įstatymais; ir penktasis - atstovauti Europos vertintojų vienodam požiūriui kitose tarptautinėse organizacijose.
Nuo 1990 metų TEGOVOFA aktyviai dalyvavo Tarptautinio vertinimo standartų komiteto (IVSC - International Valuation Standards Committee) veikloje, prisidėjo prie Tarptautinių vertinimo standartų (1994, 1-4 TVS ir įžanga) rengimo, aktyviai rengė naująjį „Mėlynąjį vadovą“ (Guide Blue, EVS - 97) ir stengėsi plėsti savo veiklą Vidurio ir Rytų Europos šalyse. Daugelis šių šalių, kaip ir Lietuva, buvo priimtos į TEGOVOFA asocijuotomis narėmis. Lietuvos turto vertintojai TEGOVOFA susitikimuose dalyvauja nuo 1994 metų, o 1995 metų kovo mėnesį Lietuvos turto vertintojų asociacija buvo priimta į TEGOVOFA asocijuota nare ir aktyviai įsitraukė į šios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos veiklą.
Kadangi TEGOVOFA buvo įkurta Jungtinės Karalystės, Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos bei Airijos turto vertintojų iniciatyva ir iš esmės Anglijos jurisdikcijos pagrindu, ji negalėjo būti registruota Briuselyje, o tai savo ruožtu mažino galimybes atstovauti vertintojų interesus Europos Sąjungoje. Siekiant išspręsti šią problemą, 1992 metais buvo įkurta Europos vertintojų asociacija (EUROVAL). Taip pat buvo pradėti plėsti ryšiai su giminingų profesijų - vadybininkų, biržos tarpininkų, auditorių organizacijomis. TEGOVOFA ir EUROVAL organizacijos glaudžiai bendradarbiavo, rengė bendrus susitikimus, ir vis labiau buvo puoselėjama mintis susijungti į bendrą organizaciją. 1997 m. kovo 11 d. Kanų (Prancūzija) susitikime šis susijungimas įvyko. Minėtos organizacijos suformavo naują nevyriausybinę organizaciją Europos turto vertintojų asociacijų grupę (TEGoVA - the European Group of Valuers Associations). TEGoVA jungia Europos šalių turto vertintojų asociacijas, atstovauja joms Europos Komisijoje ir kitose Europos Sąjungos institucijose bei tarptautinėse organizacijose. TEGoVA registruota Briuselyje pagal Belgijos Karalystės įstatymus.
TEGoVA 1997 metais išleido Patvirtintus Europos turto vertinimo standartus, EVS-97, kuriuose pateikiami nauji standartai, aptariamos įvairaus turto vertinimo ypatybės, prielaidos ir metodai, apžvelgiama specifinė Europos šalių įstatymų leidyba ir vertinimo praktika. Ši knyga 1999 metais išversta ir išleista lietuvių kalba.
Dabar TEGoVA daugiausia dėmesio skiria vertintojų atestavimui ir bendrai kvalifikacijos sistemai Europoje.
Tarptautinis vertinimo standartų komitetas (IVSC - International Valuation Standards Committee) įkurtas 1981 metais. Jo svarbiausias tikslas - nustatyti bei paskelbti visuomenei vertinimo standartus ir supažindinti su turto, pateikto finansinėse ataskaitose, vertinimo procedūriniais dalykais, siekti, kad tie standartai būtų pripažįstami ir jų būtų laikomasi visame pasaulyje. Antras tikslas - vienodinti vertinimo standartus visose pasaulio valstybėse bei išsiaiškinti standartų nuostatų arba jų taikymo skirtumus. Ypač TVSK siekia, kad tarptautiniais vertinimo standartais būtų vadovaujamasi tarptautinės apskaitos, audito ir kituose finansiniuose dokumentuose ir kad vertintojai žinotų, ką jie turi padaryti pagal kitų standartų reikalavimus.
TVSK nariu galima tapti su nacionalinių vertinimo institucijų, atstovaujančių savo šaliai, pagalba. Šios institucijos turi pripažinti turto vertinimo tikslus ir turėti pakankamai žmonių, galinčių atlikti vertinimo darbus. Nare į Standartų komitetą LTVA buvo priimta 1995 metais. Įkūrus LTVVĮA, perleista atstovavimo ir balso teisė pastarajai.
Tarptautinio vertinimo Standartų komiteto misija, visų pirma yra apibendrinti šalių patirtį ir rengti pasaulinius vertinimo standartus. Pirmasis tokių standartų leidinys Lietuvos turto vertintojams pateko 1994 metais, kuris išverstas į lietuvių kalbą. Tiek Europos, tiek pasauliniai standartai nėra vienkartinis leidinys. Jie nuolatos pildomi ir atnaujinami (plačiau apie juos kitoje paskaitoje).

Tarptautinė matininkų federacija (FIG - Fédération Internationale des Géomètres) įsteigta 1878 m. liepos 18 d. Paryžiuje, susijungus septynioms narėms - asociacijoms. Federacijos tikslas - skatinti tarptautinį bendradarbiavimą ir viso pasaulio matininkų tarpusavio supratimą, siekiant pažangos įvairiose jų veiklos srityse. Ji siekia skatinti mokslinę ir techninę plėtrą, keitimąsi patyrimu ir sumanymais. Šiuo metu FIG vienija 66 valstybes ir per 70 profesinių organizacijų. Lietuvos turto vertintojų asociacija buvo priimta į FIG 1995 m. gegužės mėn. Lietuvos turto vertintojai turi savo atstovus penkiose (iš dešimties) dalykinėse komisijoje. Šioje organizacijoje Lietuvą atstovauja ir Lietuvos matininkų asociacija. Tarptautinė matininkų federacija jungia keleto giminingų profesijų atstovus, tarp jų ir turto vertintojus.
2002 m. kovo mėn. LTVA buvo priimta nare kandidate į Europos nekilnojamojo turto profesijų tarybą (Conseil europeen des professions immobilieres - CEPI).
CEPI ir dvi jos šakinės organizacijos - Europos turto vadybininkų konfederacija (CEAB) ir Europos turto agentų grupė (EPAG) savo veiklą pradėjo 1991 metais. Tai viena iš svarbiausių ir stambiausių tarptautinių organizacijų, kadangi ji atstovauja apie 100 000 įvairių Europos Sąjungos šalių specialistų, jungia 23 asociacijas iš 14 Europos šalių ir reziduoja Briuselyje - ES sostinėje.
Tarptautinis bendradarbiavimas neapsiriboja minėtomis organizacijomis. Itin svarbūs ir dvišaliai ryšiai su atskirų šalių turto vertintojų organizacijomis, pirmiausia su Latvijos, Estijos, Lenkijos. Asociacijos atstovai nuo 1995 metų nuolatos dalyvauja Baltijos ir Šiaurės šalių turto vertintojų susitikimuose, kurie tradiciškai vyksta rudenį, vienoje iš dalyvaujančių šalių. 1999 metais tradicinis susitikimas - konferencija surengta Vilniuje (Vilniaus universitete). Ji buvo pašvęsta pastaruoju metu aktualiai vertintojų mokymo ir atestavimo temai.
Lietuvos turto vertintojus ryšiai sieja ir su Rusijos bei kitų Rytų ir Vidurio Europos šalių turto vertintojais, juolab, kad visos šalys susiduria su panašiomis problemomis ir ieško būdų jas spręsti.
Ryšiai yra susiklostę ir su Kanados turto vertintojais. Bendradarbiaujama ne per organizaciją - Kanados vertintojų institutą (CAI - Canadian Appraisal Institute), bet per atskirus jo narius. Tokių ryšių Lietuvos turto vertintojai turi ir kitose Vakarų šalyse, ypač Prancūzijoje.
Tačiau atskirai vertėtų pakalbėti apie Jungtinės Karalystės karališkąjį atestuotų matininkų institutą (RICS - Royal Institution of Chartered Surveyors). Tai bene seniausia ir autoritetingiausia šios srities profesinė organizacija pasaulyje, jungianti per 80 tūkstančių narių - keliolikos sričių nekilnojamojo turto specialistų, gyvenančių įvairiose pasaulio šalyse. Instituto suteikiamos kvalifikacinės kategorijos be jokių išlygų pripažįstamos visame pasaulyje. Neatsitiktinai pačioje Londono širdyje esančio instituto rūmuose įsikūrusios ir vertintojų tarptautinių organizacijų būstinės ar jų filialai.
Dalyvavimas tarptautinių organizacijų veikloje buvo ir yra svarbus svertas siekiant LTVA ir vertintojo profesijos pripažinimo Lietuvoje. Pagaliau tarptautinių ryšių plėtra padeda stiprinti mūsų šalies vertintojų pozicijas vidaus rinkoje, kartu Lietuvos valstybės pozicijas tarptautinėje arenoje. Užsienio investuotojai, kuriems Lietuvoje prisireikia turto vertinimo paslaugų, žino, jog Lietuvoje yra profesionalių turto vertintojų ir jų kvalifikacija galima pasikliauti.

Populiarūs įrašai